×

Conceptes bàsics per a pacients amb Insuficiència Cardíaca

Què és la Insuficiència Cardíaca (IC) ?

La IC és una malaltia que apareix quan el cor és incapaç d'expulsar adequadament la sang que li arriba en cada batec. És a dir, el nostre cor té dificultats per a fer arribar la sang a tots els òrgans i parts del nostre cos a bastament. Com a conseqüència, les persones se senten febles, cansades o tenen dificultat per a respirar. Les activitats diàries, com caminar, pujar escales, carregar la compra, etc... poden ser difícils de realitzar.
La IC sol aparèixer en l'evolució de diferents malalties com són la cardiopatia isquèmica (infart agut de miocardi, angina de pit), la hipertensió arterial, les malalties de les vàlvules cardíaques, les malalties del múscul cardíac (miocardiopaties), les malalties congènites del cor, la diabetis, el consum excessiu d'alcohol, determinat fàrmacs o la malaltia pulmonar crònica.


Pot curar-se la IC?

Si bé en la mayoria d'ocasions la IC no es poden curar, si que pot tractar de manera efectiva, de manera que podem millorar els símptomes i la qualitat de vida, així com alentir la progressió de la malaltia i millorar el pronòstic. Podem controlar la malaltia i millorar els símptomes mitjançant l'ús de medicaments i portant una vida saludable per al cor, és a dir, amb bons hàbits de vida. Hem d'aprendre a conviure amb la malaltia, tant nosaltres com la nostra família i amics.

 



Com puc ajudar a millorar el meu estat de salut?

El tractament de la IC es basa en:
Prendre tota la medicació
Fer autocontrols i estar atent a l'aparició de símptomes/signes d'empitjorament.
Fer canvis en els hàbits diaris.


Quins canvis en els hàbits diaris haig de fer?

Suprimir el tabac, perdre pes si és necessari i fer exercici.
Suprimir el consum d'alcohol o limitar-lo a una beguda 2-3 vegades per setmana, quan el medico l'autoritzi. La IC requereix limitar les begudes amb alcohol, ja que l'alcohol disminueix la capacitat del cor per a contreure's. Si nostra cardiopatia es deu a l'alcohol, hem d'abandonar-lo del tot.
Suprimir o limitar la cafeïna. El cafè, el te, la soda, les cues o algunes gasoses contenen cafeïna. És millor substituir-los per begudes descafeïnades o, molt millor, per sucs de fruites naturals.
Seguir una dieta baixa en greixos.
Limitar el consum de sodi (fer una dieta baixa en sal).
Les begudes amb gas contenen sal. És millor substituir-los per begudes sense gas. Els sucs de fruita preparats també poden contenir sal. És millor beure sucs frescos.

La dieta en IC

La IC requereix una atenció especial a la dieta ja que hem de controlar la sal i els greixos saturats, bàsicament el colesterol (que estan en els ous, la llet sencera, els formatges...)

La sal (sodi) afavoreix la retenció de líquids; per tant, a major quantitat de sal, major quantitat de líquids s'acumularan en l'organisme. Per a bombar aquests líquids “addicionals”, el cor ha de treballar més fort i ràpid, i el cor de les persones amb IC no pot fer-ho correctament. Com a conseqüència, poden aparèixer edemes (inflor) i ofec.
Els greixos saturats (colesterol i greixos animals), tenen una afinitat especial per a dipositar-se en les parets de les artèries, provocant lesions que poden obstruir el pas de la sang, i empitjorar el funcionament del cor.

 


Quina quantitat de sal puc prendre?

Al nostre país estem acostumats a salar tot o gairebé tot el que cuinem. Hem de canviar de manera gradual aquest hàbit i aconseguir limitar el consum de sal a l'equivalent d'una cucharadita de cafè al dia.


Quina quantitat de líquid es pot beure?

En general, convé no beure més de 1,5 – 2 litres diaris. En aquesta quantitat no es pot oblidar comptar les begudes que es prenen amb la medicació ni altres aliments líquids o semilíquidos (sopa, gelats gelatines o fruites). Si el metge no ens diu el contrari, no fa falta fer una restricció estricta de líquids.

Quan es pateix IC, es poden retenir líquids de manera excessiva. Moltes vegades caldrà prendre diürètics per a eliminar la quantitat “addicional” d'aigua i sodi i així reduir l'esforç del cor. No hem de substituir el líquid que els diürètics intenten eliminar. Quan tenim la sensació de set, el nostre cos no necessàriament necessita líquids.

És aconsellable fer exercici?

En termes generals, és més convenient que els pacients amb IC es mantinguin actius, excepte en situacions de descompensació. És recomanable fer exercicis aeròbics moderats (caminar, nedar o anar amb bicicleta).

Començar a poc a poc. Augmentar l'activitat fins a 30 minuts 3-4 vegades per setmana.
Beure una mica d'aigua abans i després de l'exercici.
Ha d'evitar
- Aquelles activitats que li provoquin dolor toràcic, dispnea (ofec) o mareig. Si aparegués algun d'aquests símptomes mentre realitza exercici, pari's immediatament.
Fer exercici després dels menjars o quan no es trobi bé. Tampoc convé realitzar-ho en moment d'excessiva calor o fred.
Practicar exercicis que requereixin aguantar la respiració, ajupir-se, fer canvis bruscos d'activitat o aixecar objectes pesats. No és aconsellable practicar esport de competició o de contacte físic.

Altres consells

És recomanable descansar còmodament havent dinat i sopar durant mitja hora. Dedicar almenys uns 10-15 minuts diaris a la “relaxació” (escoltar música, llegir...)
La majoria dels malalts amb IC poden mantenir relacions sexuals una vegada que els símptomes estiguin sota control.




Signes d'alarma. Com puc saber si estic iniciant una descompensació de la IC?

Els signes d'alarma indiquen una possible descompensació de la IC. El fet que el pacient i la família els reconeguin ajuda a actuar precoçment, i en moltes ocasions, a evitar ingressos hospitalaris. Si apareixen, és important contactar amb el personal sanitari.
Augment brusc de pes (per exemple, més de 2-3 kg en una setmana). Per això, ha d'acostumar-se a pesar-se cada dia o regularment, al matí, abans de desdejunar i després d'haver anat al lavabo.
Dispnea (falta d'aire, sensació d'ofec) d'aparició en repòs, és a dir, no relacionada amb l'esforç.
Aparició d'edemes (inflor) als peus, turmells o cames.
Inflor abdominal o dolor abdominal.
Problemes amb el descans nocturn (dificultat per a dormir, dispnea nocturna).
Tos seca persistent. Tos en ficar-se al llit. Dispnea (ofec) en ficar-se al llit.
Perduda d'apetit
Augment de la fatiga o sensació contínua de cansament.
Disminució de miccions i de la quantitat d'orina diürnes; miccions nocturnes més abundants.


Recomanacions generals per a pacients amb Insuficiència Cardíaca

Seguir una dieta pobra en sal, en funció de la prescripció facultativa.
No fumar i no beure begudes alcohòliques.
Intentar mantenir un pes pròxim al seu pes ideal segons alçada i constitució. Procurar perdre pes en cas d'obesitat.
Pesar-se cada matí, en la mateixa bàscula, després de fer la primera micció i abans de desdejunar. Si guanya 2-3 Kg de pes en una setmana o menys, contactar amb el metge o la infermer/a.
Si el seu metge li ho ha aconsellat, pot augmentar la dosi de diürètic en funció del pes o de la presència d'edemes.
Prendre's la tensió arterial 1 o 2 vegades per setmana, o més sovint si ho indica el seu metge.
Prendre tota la medicació segons la fulla de prescripció mèdica. Davant qualsevol dubte contactar amb el personal sanitari.
Limitar la quantitat líquids a 1,5 – 2 litres al dia. Excepte diferent prescripció mèdica. Evitar les begudes gasoses.
Reposar una estona durant el dia, sobretot després del menjar
Fer exercici regularment, sigui passejar o qualsevol altre tipus d'activitat física. Evitar, de totes maneres, aquells esforços que li produeixin ofec o fatiga.
Descansar a estones amb les cames enlaire, per a afavorir el retorn venós.
Vacunar-se de la grip tots els anys i, quan sigui necessari segons prescripció facultativa, de la pneumònia.
En cas de dubte, o d'aparició de qualsevol signe o símptoma d'empitjorament, posar-se en contacte amb el metge o la infermer/a.