×

Alimentació saludable en la primera infància

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha publicat consells per una alimentació saludable en la primera infància.

FINS ALS 6 MESOS

La llet materna és el millor aliment per al nadó. Es recomana l'alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos de vida. Si no és possible o no es desitja l'alletament matern, s'ha d'optar per preparats per a lactants.

A PARTIR DELS 6 MESOS

Mantenir l'alletament fins als 2 anys és bo, tot i que es pot allargar fins que la mare i el nen ho decideixin.

A partir dels 6 mesos s'aniran incorporant progressivament nous aliments, mantenint l'alletament matern a demanda. Tot dependrà del desenvolupament psicomotor i l'interès que demostri per tastar nous aliments.

La base d'una bona alimentació son els aliments vegetals frescos i mínimament processats.

EVITAR ALIMENTS MALSANS

  • No s'han d'oferir aliments que no són sans (rics en sal, sucres i greixos poc saludables).
  • Si es fa, hauria de ser sempre a partir dels 12 mesos, en petites quantitats, molt de tant en tant i sense utilitzar-los com a premi o recompensa.
  • En aquest grup estan inclosos els sucres, mel, melmelades, begudes ensucrades i sucs (comercials o casolans), cacau i xocolata, flams i postres làctiques (batuts, iogurts ensucrats i de gustos...), galetes, brioixeria, farinetes, potets ensucrats i salats, cereals d'esmorzar ensucrats, patates xip i snacks salats, embotits i carn processada, etc.

MENJAR SOL O AMB TU

Els infants van adquirint destreses per menjar soles des de ben aviat. Els hem d'acompanyar amb confiança i seguretat.

Per ajudar que mengin de manera autònoma i que gaudeixin dels gustos, les textures, les olors i els colors dels diferents aliments és aconsellable oferir preparacions diferents dels triturats.

Els àpats són moments de contacte, relació i afecte. Amb una actitud receptiva i tolerant, d'acompanyament respectuós sense confrontació, es converteixen en espais on estrènyer els nostres vincles.

La influència més important sobre els hàbits alimentaris és l'exemple de les persones adultes. Dediqueu temps, atenció i cura a l'estona de l'àpat, sense televisió, mòbils ni tauletes al voltant.

Els pares o persones encarregades són les responsables d'adquirir i preparar aliments saludables per a la criatura, però ella, amb la seva capacitat d'autoregulació, decideix si vol menjar i quina quantitat.

De peix, ous i carn, en canvi, és rellevant limitar-ne les quantitats.

QUÈ CAL SABER?

  • A partir del sisè mes, se li pot oferir aigua segons la sensació de set que tingui. Eviteu els sucs i les begudes ensucrades.
  • Per tenir cura del medi ambient, convé reduir el consum de proteïna d'origen animal, escollir productes frescos, locals i de temporada.
  • Cal tenir en compte aspectes rellevants de seguretat i higiene: rentar-se les mans, garantir que els estris i les superfícies de treball estan nets, comprovar que els aliments estan en bon estat i conservar els aliments en refrigeració o en congelació.
  • L'alimentació saludable i sostenible també és possible en situacions de diversitat: vegetarianisme, altres cultures alimentàries, al·lèrgies, celiaquies...
  • La higiene bucodental s'ha de cuidar des del naixement i, des de la primera dent, s'ha de raspallar com a mínim 2 cops al dia.
  • El moviment i el joc actiu en companyia són necessitats vitals: més córrer, enfilar-se, jugar a pilota, ballar... ; menys cotxets, gandules, trones, sofàs..., i gens de pantalles.