×

Raons per a vacunar

¿Què és l'efecte ramat i per què hem de desconfiar d'ell?

La vacunació és un acte de prevenció.
Vacunem a bebès i nens per a evitar problemes greus en el futur i facilitar-los que creixin forts i sans. A continuació, exposem les raons per les quals vacunar als nens des de ben d'hora a més de les raons per les quals desconfiar de l'efecte ramat.

Protecció abans de res

Hem d'assegurar que els menors tinguin cobertes totes les seves necessitats de salut. Decidim vacunar o no als nostres fills, consultem al professional sanitari tota aquella informació que s'escapi del nostre coneixement. Si optem per la no vacunació, serem conscients dels riscos i efectes que comporta, així com també les condicions de l'entorn en el qual s'hauria de desembolicar el menor per a no emmalaltir.

¿ A partir de quan vacunar als nens?

Als dos mesos de vida, els nens es comencen a vacunar, encara que pot fer-se a qualsevol edat.

¿Contra què vacunem a Espanya?

– Hepatitis B
– Diftèria
– Tètanus
– Tos ferina
– Poliomielitis
– Xarampió
– Rubèola
– Parotiditis
– Haemophilus influenzae tipus B
– Papil·loma virus
– Meningococ C

Altres vacunes disponibles en algunes CCAA
– Varicel·la
– Pneumococ
– Hepatitis A

¿Què és l'efecte ramat en vacunació?

L'efecte ramat o la immunitat col·lectiva refereix a la protecció que ofereix el conjunt de població que s'ha vacunat d'una infecció concreta a les persones no vacunades. Com la societat vacunada es torna immune a la malaltia, aquells que no ho han fet tenen menys probabilitats de contreure-la perquè relacionar-se amb el seu entorn no comporta risc de contagi.

¿Podem fiar-nos?

Perquè aquest fenomen es doni d'una forma eficaç, cal que gairebé tots els nens estiguin vacunats.

Raons de pes segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC)

Aquest agent clau del Departament de Salut estatunidenca ofereix arguments de pes per a protegir les generacions esdevenidores de virus i bacteris que poden tenir un efecte fatal sobre nosaltres.
· Les malalties amb efecte greu no han estat erradicades íntegrament, encara que la vacunació hagi aconseguit eliminar o reduir en gran manera virus i bacteris. Quan una població té taxes baixes de vacunació, és senzill que es produeixin brots.

· Moltes malalties es propaguen amb facilitat. En un món globalitzat en el qual hi ha un moviment migratori constant, és fàcil trobar-nos desprotegits davant aquells virus o altres agents als quals no estàvem acostumats. És possible transportar malalties d'un lloc del món a un altre i que, si la població no està vacunada, emmalalteixi.

· Les vacunes són una opció eficaç que protegeix de les malalties perilloses. Abans de llançar-la, es realitzen innombrables proves per a assegurar-se que, efectivament, no causen mal a ningú.